Ei lämmitetä

Kotona äiti lämmitti maidon kädenlämpöiseksi, kun ryhtyi leipomaan pullaa. Samat niksit opetettiin kotitaloustunnilla. Ja yhä edelleen työväenopiston ruokakursseilla noudatetaan tätä oppia. Mutta tiedättekö, maitoa tai mihin nesteeseen nyt ikinä hiivataikinaansa leipoo, ei tarvitse lämmittää kädenlämpöiseksi. Ei ainakaan, jos leipomisella ei ole kiirettä. Omaan elämänrytmiini sopii itseasiassa hitaampi eteneminen leivonnassa varsin hyvin. Ei tarvitse varata tunteja yhdeltä päivältä leipomiselle. Riittää muutama hetki sieltä täältä. Toki miinuksena on, ettei pulla tai leipä ole syötävänä yleensä saman päivän aikana. Toisaalta maku on sitten seuraavana päivänä sitä parempi. 

Pääsiäisen kunniaksi leivoin kolmenlaisia pullia. Ohje pohjautuu ruotsalaisen Martin Johanssonin kanelikierrepullien reseptiin. Koska hiivataikinan teon täytyy kuitenkin olla rentoa ja terapeuttista, olen oikonut reseptiä ja säilyttänyt alkuperäisestä idean, ettei mene liian tarkaksi.

Hitaat pullat 

1. vaihe

2,5 dl vettä (hanasta suoraan kylmää)
n. 4 dl vehnäjauhoja
5 g tuorehiivaa tai (pari tl kuivahiivaa)
Sekoita aineet yleiskoneen kulhossa (tai missä kulhossa nyt haluatkaan leipoa) puuhaarukalla. Jätä tekeytymään liinan alle vähintään 5 tunniksi, yön yli on ok tai työpäivän ajaksi.

2. vaihe

2,5 dl maitoa (mitä rasvaisempaa sitä parempaa)
8-10 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1tl suolaa
1rkl kaardemummaa
150g huoneenlämpöistä voita

Lisää 1. vaiheen taikinan alkuun kaikki muut aineet paitsi voi. Vehnäjauhoja kannattaa laittaa ensin esim. 7-8 dl. Vaivaa yleiskoneella noin 5 min. Lisää jauhoja sen verran, että uskot kykeneväsi leipomaan taikinasta. Muista, että jauhot turpoavat vielä jonkin verran. Jätä taikina hieman löysemmäksi mieluumin kuin kovaksi. Lisää huoneenlämpöinen voi ja jatka vaivaamista noin 5 min. Jätä taikina tekeytymään tunniksi. Ei haittaa vaikka aikaa kuluisi useampikin tunti.

Leivo pullat. Taikinasta voi leipoa korvapuusteja, pitkoja, kanelikierteitä, rahkapullia, voisilmäpullia… mitä vaan! 

Jätä pullat huoneenlämpöön vedottomaan paikkaan kohoamaan. Kohoaminen kestää vähäisen hiivamäärän vuoksi normaalia kauemmin. Huoneenlämmössä 3-5 tuntia. Haaleassa uunissa 1-2 tuntia. Kohottamisen jälkeen voitele ja lisää esim. voisilmät tai mitä täytettä haluatkin.

Voisilmäpullat kannattaa tehdä leikkaamalla saksilla ristikkäisviillot pullaan ja lisäämällä voikuutio viiltoon ja päälle seosta, jossa on 1dl sokeria ja 1tl vehnäjauhoja. Tällöin voi valuu vähemmän pullasta paiston aikana.

Paista pullia 225 asteessa noin 10 min. Jos pakastat pullat, pakasta ne niin pian kuin mahdollista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s